Er zijn verschillende manieren om uw gras te beluchten. Welke manier kiest u?
Lees artikel
Gras onderhoud op korte termijn
Gaat u op korte termijn gras onderhoud uitvoeren? Bij deze werkzaamheden is het gras 1x per week maaien absoluut noodzakelijk. In het voorjaar is het aanbevolen om zelfs 2x per week te maaien. Hierdoor blijft het gras mooi, optimaal verzorgd en verkleint u de kans op onkruidvorming en ziektes in het gazon.
Grasmaaien met een kooimaaier en cirkelmaaier?
Grasmaaien kan met twee soorten gazonmaaiers. Dat zijn de kooimaaier of de cirkelmaaier. Wij bevelen de kooimaaier aan in dit geval omdat deze het gras knipt in tegenstelling tot de cirkelmaaier die het gras afhakt. De kooimaaier beschadigt het gras veel minder en laat een mooier maaibeeld zien dan de cirkelmaaier. Het voordeel van een cirkelmaaier daarentegen is dat u er ook lang gras mee kunt maaien. Dit gaat met een kooimaaier wederom veel lastiger.
Gras sproeien
Naast het maaien is het ook belangrijk dat u het vochtgehalte in de grond regelmatig controleert. Op de juiste manier beregenen is zeer belangrijk, net als dat voor alle andere planten is. Water is een eerste levensbehoefte, ook voor planten zoals gras. Teveel water is niet goed en te weinig water ook niet. Het is dus zaak dat u uw gazon goed in de gaten houdt en het gras niet verwent met water, maar ook niet te laat beregend. Bij beginnende verdroging kleurt het gras enigszins blauw. Dit kunt u snel verhelpen door het dan ook meteen te sproeien. U kunt op alle tijden van de dag gras sproeien, ook in de volle zon. Wacht dus niet tot zonsondergang, het kan dan al te laat zijn, zeker bij vers gelegde graszoden. Een "oude" grasmat kan wel tot 10 centimeter diep wortelen en behoeft daarom veel minder besproeit te worden. Tekenen van verdroging blijven dus ook veel langer uit. Een "oude" grasmat herstelt ook beter van een droogteperiode. Het is hoe dan ook altijd beter voor het gras als u het verdrogingsproces voor blijft. Onkruid en ziektes krijgen dan veel minder kans zich te ontwikkelen.


